Comité Red Het Don Bosco College

Als het schip zinkt kan je twee dingen doen, in de reddingsboten stappen en achteromkijken of proberen het lek te dichten en het schip drijvend naar een veilige haven te brengen.

Dat er behoorlijk wat loos is met het Don Bosco College zal de lezer in de afgelopen jaren wel duidelijk geworden zijn. In het kort spelen er twee zaken die zijn terug te voeren op het beleid van de SKOV, in het bijzonder van de bestuurder mevrouw Margareth Runderkamp die de Raad van Toezicht klaarblijkelijk heeft ingepakt. Een Raad van Toezicht die bestaat uit leden door Margareth uitgezocht en benoemd op basis van onderdanigheid, al dan niet uit familie- en kennissenkring afkomstig.

Welke twee zaken? Het door haar gevoerde beleid heeft een onveilige werkplek veroorzaakt waarbij personeel van zowel de basisscholen als het Don Bosco College onder druk gezet is, voor een deel is weggepest en in een aantal gevallen met medewerking van recherchebureau Hoffmann is geschaduwd en onheus is beschuldigd. Dit heeft tot rechtszaken geleid die door Runderkamp tot nu toe zijn verloren maar de betrokken personeelsleden met hun gezinnen uitermate ernstig hebben beschadigd en daarnaast ook nog eens tot een half miljoen euro schade heeft geleid ten laste van het Don Bosco College.

Eén van de bezeerde personen heeft ons een brief gestuurd met daarin een uiteenzetting van onjuiste voorlichting met onjuiste cijfers op een van de basisscholen. Toen hij daar kritiek op gaf werd hij door Runderkamp briesend bijna omver gelopen. De inzender beticht haar van psychopathisch gedrag. Gelet op de vele andere aangeleverde aantijgingen geloven wij inderdaad dat hier sprake is van ‘ernstig gestoord gedrag’ naar het personeel en ouders die haar visie niet delen.

De tweede zaak die speelt is het cadeau doen van het Don Bosco College aan het Atlas College in Hoorn. Het ‘cadeau doen’ werd aanvankelijk verpakt in de term ‘samenwerking’, later ‘fusie’ maar heet nu ‘overdracht’ wat niet op hetzelfde neerkomt. Bij een fusie is er sprake van gelijkwaardigheid terwijl er bij een ‘overdracht’ macht en in dit geval ook geld wordt weggegeven. Voor het gemak hanteer ik de term ‘fusie’. In wezen wordt het beleid binnen het Don Bosco College niet meer in Volendam maar in Hoorn uitgestippeld. Dit kan behoorlijk afwijken van de belangen van de inwoners van Edam-Volendam.

In een voorlichtingsfilmpje ter voorbereiding van een ouderraadpleging wordt dit afgedaan met de woorden ‘er verandert niets’. Ik sloeg de Bijbel er nog even op na en vond een passend citaat van Jezus, opgetekend in Matheus 7 vers 15: ‘…hoed u voor valse profeten die in schapenvacht naar u toekomen maar van binnen roofzuchtige wolven zijn’. Geen betere omschrijving voor Margareth Runderkamp die op leugenachtige wijze verkondigt dat het Don Bosco College als zelfstandige school geen toekomst meer zou hebben.

In een poging om aan beide zaken een einde te maken, het vertrek van Runderkamp en het tegenhouden van een fusie, heeft ondergetekende, samen met Jan Tol (Luns) en Jan Tol (Dollie) een vereniging opgericht onder de naam ‘Comité Red Het Don Bosco College’. De eerste Jan Tol treedt op als penningmeester. Niet dat onze kas gevuld is. Die is geheel leeg en dat zal ook wel zo blijven. Jan was een levenlang administrateur basisscholen en DBC van de SKOV met destijds een vrijwilligersbestuur en kent alle ín en outs van de miljoenen die door het beleid van Runderkamp zijn verdwenen en het geld dat er nog over is.

In elk geval is er nog voldoende om als zelfstandige school te blijven bestaan. De tweede Jan, secretaris van ons comité, was in zijn werkzame leven leraar, daarna directeur van de Spinmolen en tenslotte jarenlang bovenschoolse directeur Primair Onderwijs (lees ‘basisscholen’) onder bestuur van de SKOV en kent van daaruit ook alle details van het wanbeleid dat tot op heden door Runderkamp is gevoerd. Zelf was ik voor enkele duizenden leerlingen van het Don Bosco docent Geschiedenis en wat in dit kader van belang is, lid van de oprichtingswerkgroep die het DBC in 1985 tot stand bracht. Ik treed op als voorzitter. Het moge duidelijk zijn dat wanneer een school waaraan ik destijds zoveel energie en liefde heb gestoken het waard is om voor in de bres te springen wanneer onnadenkende en autocratische lieden dit mooie instituut verloren laten gaan voor de Volendamse gemeenschap.

Zoals gezegd heeft Runderkamp in haar promotiefilmpje dat aan alle ouders van de leerlingen van de SKOV en Atlas is gestuurd, iedereen laten geloven dat de fusie min of meer een voldongen feit is. Dit is een onjuiste voorstelling van zaken. Al eerder heeft Runderkamp aangegeven dat er nog wat hobbels te nemen zijn voordat de beoogde fusie op 1 januari 2025 een feit zal zijn. De hobbels zijn zo groot dat ondertussen al wel duidelijk is dat deze datum niet zal worden gehaald.
Over welke hobbels hebben we het? Zowel het college van B&W van Edam-Volendam als dat van Hoorn hebben een adviserende stem.

Uit een rechtstreeks contact tussen ons comité en de Hoornse gemeenteraad blijkt geen groot enthousiasme. Bij B&W Edam-Volendam hebben we, samen met voormalig rector Gerard Dekkers een uiteenzetting op tafel gelegd waarin we de wethouder van Onderwijs, in de persoon van Vincent Tuijp geprobeerd hebben te overtuigen van het onwenselijke van de fusie. We rekenen op begrip en medewerking van het college om het DBC voor Edam-Volendam te behouden met een mogelijke samenwerking met de Triade (voormalige LTS) in Edam.


Ook heeft het comité officieel een klacht neergelegd bij de Onderwijsinspectie wegens grensoverschrijdend gedrag van bestuurder Runderkamp. Uiteraard behoort het tot de hoofdtaak van de Inspectie toe te zien op het verloop van de lessen en de kwaliteit van het onderwijs maar als de sfeer op de werkplek verziekt is, het personeel geestelijk onder druk gezet wordt, is dat zeer nadelig voor de kwaliteit van het onderwijs. Goede docenten die niet bang waren voor Runderkamp hebben hun protest laten horen maar zijn uit veiligheid voor eigen carrière en gezin naar andere scholen vertrokken. Op 6 november aanstaande wordt het voltallige comité door de Inspectie te Utrecht ontvangen voor overleg.

Een volgende hobbel die Runderkamp dient te nemen is het bisdom. Zoals de naam al zegt, Stichting Katholiek Onderwijs Volendam, is de katholieke identiteit aan het Don Bosco College verbonden en is het bisdom nadrukkelijk betrokken bij de fusie.
Het lijkt ons niet dat deze hobbel vanzelfsprekend zal worden genomen omdat het hier gaat om een overdracht van een katholieke scholengemeenschap aan een scholengemeenschap met uitsluitend openbare scholen en de afdelingen Havo en VWO van het Don Bosco College niet zouden zijn ontstaan zonder de goedkeuring van de Nederlandse Katholieke Schoolraad. De grootste hobbel lijkt te liggen bij de Medezeggenschapsraden van zowel het Don Bosco College als het Atlas College.

Er zijn al enkele gezamenlijke vergaderingen geweest. Tot op heden zijn er echter nog geen concrete beslissingen genomen, mede omdat er bij het personeel forse weerstand is tegen de beoogde overdracht van het DBC. Financieel blijkt het ook verre van interessant voor het DBC om samen te gaan waar het gaat om gelden die grotendeels zullen wegvloeien door het vergroten van staffuncties zoals ook al in het ‘Verkenningsonderzoek’ vermeld staat. In dit kader is het hoogst opmerkelijk dat Runderkamp bij monde van haar spreekbuis, Hans Werkman, tegenover het comité laat weten dat zij de fusie doordrukt ook al stemmen beide Medezeggenschapsraden tegen. Dit kan juridisch helemaal niet maar het kwam via haar voetknecht toch uit haar denkraam.

Hoe nu verder? Zoals gezegd is het Comité bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als vereniging. Een vereniging heeft naast een bestuur een ledental. Nu nog niet maar dat kan heel snel veranderen. Onze secretaris is bereikbaar via info@comite-dbc.nl waar iedereen die het met ons eens is, zich op kan geven als lid. Het lidmaatschap bedraagt € 0,00 en wordt gezien als een steunbetuiging. De hopelijk snelgroeiende ledenlijst wordt constant bijgehouden op onze site www.comite-dbc.nl waarbij we hopen op ontzettend veel inschrijvingen voor 5 november a.s. Op die dag organiseert Margareth Runderkamp een ouderraadpleging die hopelijk door ons streven sterk onder druk komt te staan. Ook hopen we dat er onder onze oud-leerlingen juristen zijn die zich door ons streven geraakt voelen en ons willen helpen om onze eisen kracht bij te zetten, eventueel via de rechter:

– Stop de fusie
– Weg met Runderkamp

Aansluitend op deze tweede eis wil ik nog vermelden dat Runderkamp meerdere betaalde functies uitoefent hetgeen in strijd is met de governance-regels. Ze heeft dus een dubbele pet op en kan mijns inziens niet als ‘integer’ worden beschouwd.
In 2025, komend jaar dus, is het 40 jaar geleden dat ik mocht meewerken aan het oprichten van het DBC. Wij als Comité vechten ervoor dat we het jubileum groots kunnen vieren als zelfstandige school, behouden voor de Edam-Volendamse samenleving. Het moge duidelijk zijn dat er dan voor Margareth Runderkamp geen plaats is. Zij heeft al voldoende leed veroorzaakt en geld verknoeid.

Namens het Comité Red Het Don Bosco College
Drs. Jos Koenen, voorzitter