Red het DBC
Jan Tol (Dollie)
Red het DBC
04/06/2025
3 min
0

Don Bosco College behaalt groot succes

04/06/2025
3 min
0

Don Bosco College behaalt groot succes

Geplaatst op zondag 6 april 2025door admin bron: Comité Red het Don Bosco College

Het blijft een spannend moment wanneer de periode aanbreekt waarin ouders hun kinderen inschrijven voor het voortgezet onderwijs, in ons geval uiteraard bij het Don Bosco College. Door de onrust van de afgelopen jaren, veroorzaakt door beleidskeuzes van het bestuur van de SKOV onder leiding van bestuurder mevrouw Runderkamp, hielden wij als Comité Red het Don Bosco College ons hart vast over het te verwachten aantal inschrijvingen.

Waar in het recente verleden nog kinderen kozen voor een school in Hoorn, lijkt dat tij nu gelukkig gekeerd. Ouders krijgen steeds meer vertrouwen in het team van het DBC, dat zich met hart en ziel inzet voor het behoud van de school én de kwaliteit van het onderwijs in Volendam. Het resultaat: een verrassend hoog aantal aanmeldingen, een duidelijk signaal dat het geloof in het Don Bosco College springlevend is.

Onze school heeft altijd bekendgestaan als een prettige, veilige leeromgeving met een hoge onderwijskwaliteit. Zo hoog zelfs dat Volendam, mede dankzij het Don Bosco College, een uitzonderlijk hoog percentage academici kent ten opzichte van de rest van Nederland. Twee hoogleraren vonden zelfs hun oorsprong op het Don Bosco College, iets waar wij met trots op terugkijken.

Kritische kanttekeningen bij beleid en plannen

In eerdere publicaties heeft het Comité Red het Don Bosco College zorgen geuit over het beleid van de SKOV en de plannen rondom een mogelijke overdracht van het DBC aan het Atlas College in Hoorn. Die zorgen betreffen zowel de koers binnen de schoolorganisatie, het personeelsbeleid als de bestuurlijke keuzes omtrent de toekomst van de school.

De oprichting van het DBC in 1985, voortgekomen uit de Don Bosco Mavo en de Maria Goretti LHNO, was een historisch moment. Destijds werkten twee docententeams samen met collega’s van het Waterlant College aan de opbouw van een nieuwe, krachtige school. Dat proces verdient respect en bescherming.

Met de huidige inschrijvingscijfers is aangetoond dat zelfstandigheid geen belemmering hoeft te zijn voor groei of kwaliteit. Integendeel: de cijfers onderstrepen dat het DBC toekomstbestendig is als zelfstandige school.

Externe betrokkenheid en besluitvorming

Bestuurder Runderkamp is inmiddels (grotendeels) teruggetreden, maar haar beleidslijnen hebben mogelijk nog effecten. Naar verluidt heeft zij in samenwerking met het bestuur van het Atlas College een extern bureau ingeschakeld om een Fusie Effecten Rapport (FER) op te stellen. De inhoud van dit rapport wordt nu beoordeeld.

Het Comité plaatst vraagtekens bij de onafhankelijkheid van zo’n rapport wanneer het wordt opgesteld in opdracht van betrokken partijen met een belang bij een overdracht. Het adagium “wie betaalt, bepaalt” is daarbij niet ongebruikelijk. De vraag is dan ook: voor wie is deze overdracht gunstig?

Volgens het Comité is al geruime tijd duidelijk dat een overdracht geen voordeel oplevert voor het Don Bosco College, en eerder nadelige gevolgen heeft voor zowel leerlingen als personeel. Besluiten zouden dan voortaan in Hoorn genomen worden niet automatisch in het belang van de Edam-Volendamse gemeenschap.

Voorbeelden van zorgpunten zijn:

  • De mogelijke overheveling van de bovenbouw havo/atheneum naar Hoorn
  • Verspreiding van lestaken over meerdere locaties
  • Verminderde lokale betrokkenheid bij onderwijskundige keuzes

Geen voordeel, geen noodzaak

Een overdracht biedt volgens ons geen inhoudelijk voordeel en is bovendien niet nodig. Mogelijk biedt het juist ruimte aan het Atlas College, waar sprake is van leegstand en leerlingenterugloop. Maar dat mag geen reden zijn om het Don Bosco College op te offeren.

Het Comité pleit daarom voor een verzelfstandigde koers met ruimte voor samenwerking waar gewenst, maar zonder bestuurlijke fusie.

Beslissend moment: oordeel MR

Op dit moment ligt het Fusie Effecten Rapport ter beoordeling bij de Medezeggenschapsraad van het Don Bosco College. Binnen enkele weken wordt hierover een besluit verwacht. Wij achten het waarschijnlijk dat, net als bij het gemeentebestuur van Edam-Volendam, het rapport kritisch wordt beoordeeld en een overdracht niet de voorkeur krijgt.

Als dat gebeurt, kunnen beide scholen ieder hun eigen weg gaan. En dat biedt kansen: met de toekomstige woningbouw in de Lange Weeren, pal tegenover de school, waar ruim duizend nieuwe woningen zijn gepland, zijn de groeiperspectieven voor het DBC sterker dan ooit.

Toekomst basisscholen ook van belang

Tot slot wil het Comité ook stilstaan bij een voorgenomen plan van bestuurder Runderkamp dat nog in de lucht hangt: het overdragen van de Volendamse basisscholen aan de CPOW (Confessioneel Primair Onderwijs Waterland). Daarmee zou de SKOV feitelijk ophouden te bestaan en komt de regie over de basisscholen buiten de Edam-Volendamse gemeenschap te liggen.

Volgens ons zou dit een ongunstige ontwikkeling zijn. De Volendamse basisscholen vormen al jaren een sterke kweekvijver voor het DBC. De samenwerking tussen het Don Bosco College en de schoolleiders van het primair onderwijs is altijd goed geweest. Die samenwerking heeft geleid tot eenduidige en constructieve doorverwijzing naar het DB, iets wat we graag willen behouden.

Namens het Comité Red het Don Bosco College

drs. Jos Koenen
 voorzitter en mede-oprichter van het Don Bosco College

Reacties
Categorieën